NIKOLA MARKOVIĆ NA SP U RUSIJI.

Нкадашњи тренер рукометаша Јабуке и велики пријатељ нашег клуба и нови тренер шампиона Војводине одвео је мушку кадетску репрезентацију Србије  у руски град Екатеринбург, где ће сутра одиграти први меч на Светском првенству против селекције Шведске (9 часова). Орлићи су у претходних неколико недеља подизали форму у Београду и Крагујевцу, а тренер генерације 1996, Никола Марковић, могао је и да провери могућности својих изабраника на турниру у Катару.

- Задовољан сам припремама које нам је Савез омогућио, поготово са оних седам дана у хотелу “Трим“ у Београду. У том делу смо успели да сагледамо проблеме и отклонимо их у довољној мери. Добро смо се спремили што се тиче тактичког дела. Тренутно смо на 40 минута добре игре, а то је показао и турнир у Катару. Играли смо 40 добрих минута после Шпаније, после пали што нас је коштало и нереално високог пораза. Против Катара смо одиграли последњих 40 минута добро после лошег старта и њиховог вођства 9:2. Проблеми су се видели најбоље против Туниса, када сам и послао двојицу играча у свлачионицу због недисциплине у игри. Тај проблем смо решили већ у понедељак на тренинзима и добрим састанком увече. Стављено је то ад-акта. После тога све изгледа врло добро. Атмосфера је одлична, а момци имају велику жељу – каже Марковић и улогу фаворита у групи где су још Мађарска, Пољска, Јужна Кореја и Чиле, пребацује на друге:

- Квалитет је на страни неких других репрезентација. Морамо да будемо свесни да смо ми добили wилд-цард и да се налазимо у захтевној групи, али наша велика обавеза и жеја је да прођемо у други круг.

Током читавих припрема кадети су били без Дејана Милосављева и Милана Јовановића, два момка која су учествовала на СП јуниора у Бразилу.

- Момци су добили три дана слободно после повратка. Верујем у то, као и гро екипе, да ћемо са њима добити много, барем 20% на квалитет на позицијама голмана и бека. Милан Јовановић је бисер нашег рукомета и сигурно је да ће се осетити његов инвидивуални квалитет. Надам се да ће тих 20% донети превагу у неким битним мечевима.

Марковић истиче да екипа нема проблема са самопоуздањем упркос поразима у припремном делу.

- Нема проблема, напротив. Све тренинг-утакмице су резултатски небитне, јер је битно да се направи игра. Када почне турнир, те утакмице се једино памте. Има икс примера у спорту да екипе побеђују током припрема, па изгубе прву на турниру. Нисам ни потенцирао резултат, јер је првенствена ствар била да буде колективна игра, да сложимо елементе две зонске формације, брзог центра и контранапада, уз договор у нападу. То је било у првом плану. Желели смо да будемо рационални и корисни. Резултатом у припремном периоду се нисам оптерећивао.

Тренер кадета верује у своје изабранике...

- Направили смо добру селекцију. Разлика у односу на Европско првенство у Пољској је девет играча. Не бих полемисао око тога. Свако има своје жеље и ставове на селекторском месту. Руководио сам се као селектор да играчи Супер А,па Супер Б лиге морају да добију шансу. И то нешто искуства ће добро доћи да се преточи у један колектив. Трудио сам се да однос буде чисто играчки, да не буде никаквих других недоумица, да оно што се покаже на терену, буде једино мерило статуса у репрезентацији.

Стручни штаб се детаљно бавио анализом ривала...

- Шведска, Пољска и Мађарска су у предности над нама. Швеђани имају традиционално добре млађе категорије, док Мађарии Пољаци одводе и нашу децу, улажу пуно. Кореја нам традиционално не лежи, али тренирали смо и покушаћемо да их надиграмо. Први меч са Швеђанима, чека нас 6-0, изгубили смо на ЕП прошле године 28:21. Радили смо анализу, желели да одговоримо на питање, како им се супроставити. На добром смо путу, надам се доброј утакмици. Првенствено се надам доброј игри. Ако будемо добро играли, првенствено мислим на колектив, очекујем допадљиву партију, а видећемо да ли ће бити довољно за тријумф. Слагаћемо игру из кола у коло. 

Апострофира се меч против Кореје као „јако битан“...

- Имамо довољно времена после Швеђана да се спремимо за Кореју, дан паузе и два тренинга. После нас чекају Мађари, Пољаци, а на крају Чиле. У млађим категоријама осцилације су велике. Утакмице могу да иду у оба правца. Карактер смо показали против Катара, где смо стигли седам голова минуса. Против Шпанаца смо од -2, минус три у 55. минуту, пали до минус седам. То је проблем дисциплине, психолошке природе. Типичан за наше просторе. Основна ствар коју тражим од играча је да се сваки напад поштује, да се договори, да се у одбрани одигра максимално у сваком тренутку. Први или 60. минут, небитно је.

Осмина финала је основни циљ, мало финале за ове момке...

- Тако је, сложио бих се са том констатацијом. За ову генерацију је то тако. Момци су свесни тога и даће све да се покажу.